
– نظریههای شبکه اجتماعی
2-1-4-1- نظریه شبکه
مساله اصلی در نظریه شبکه، روابط است و واحد تشکیل دهنده ساخت جامعه، شبکههای تعاملی هستند. ساخت اجتماعی به عنوان یک شبکه، از «اعضای شبکه» و مجموعهای از «پیوندها» که افراد، کنشگران یا گروهها را به هم متصل میسازد، تشکیل شده است. اعضای شبکه میتوانند افراد، گروه ها، نهادها، موجودیتهای حقوقی و یا سازمانها و … باشند (ولمن، 1988 به نقل از باستانی1386). بلوکهای اصلی شبکه ((ارتباط)) است و دیدگاه شبکه با مطالعه روابط اجتماعی موجود بین مجموعهای از افراد، به تحلیل ساخت اجتماعی میپردازد و ضمن اینکه به کل ساخت توجه میکند، الگوی روابط موجود در داخل ساخت را نیز مورد بررسی قرار میدهد. بنابراین نقطه تمرکز دیدگاه شبکه این است که به جای توجه و تاکید بر کنشگران و ویژگیهای فردیشان به عنوان واحد تحلیل، به ساختار روابط بین این کنشگران توجه میکند (کارتوسی، 2004: 1 به نقل از باستانی،1386). پیوندها و روابط که بحث اصلی دیدگاه شبکه میباشد، به عنوان «سرمایه اجتماعی» محسوب میشوند. ریشه سرمایه اجتماعی شبکه به ارتباطات و شبکههای اجتماعی بر میگردد. برخی محققان خصوصیات شبکه را در سه بعد طبقه بندی کردهاند:
خصوصیات ساختی: سایز، تراکم،ترکیب.
خصوصیات تعاملی: شیوه تماس، فراوانی تماس، صمیمیت، دوام رابطه.
خصوصیات کارکردی: انواع حمایت (ایسرایل و راند،314:1987 به نقل از باستانی، 2001).
در مورد شبکهها و روابط اجتماعی میان افراد و همچنین خصوصیات شبکه (ساخت، ترکیب، محتوا) تحقیقات بسیاری انجام گرفته است که این مطالعات به تاثیر ساختار، ترکیب و محتوای روابط اجتماعی، بر رفتار افرادی که با هم در کنش متقابل هستند پرداختهاند. در این تحقیقات، روابط و پیوندهای بین افراد و کمیت و کیفیت این روابط (سایز، تراکم، ترکیب، فراوانی و شیوه تماس، چندگانگی، تجانس و…) و حمایتهایی که در این پیوندها بین کنشگران رد و بدل میشود، مورد توجه قرار گرفته است.
افراد حمایتهای متنوعی را از اعضای شبکه خود دریافت میکنند. مطالعات گسترده در مورد حمایت اجتماعی نشان داده است که خویشاوندان (دور ونزدیک )، دوستان، همسایگان و همکاران منابع مهمی میباشند که میتوان در صورت نیاز به آنان مراجعه کرد. پیوندهای گوناگون، حمایتهای اجتماعی متنوعی را برای اعضای شبکه فراهم میسازند. به عبارت دیگر، با تنوع روابط، افراد به طیف وسیعی از حمایتهای مختلف دست مییابند. حمایتهای اجتماعی افراد را قادر میسازد تا توانایی رویایی با مشکلات روزمره و بحرانهای زندگی را داشته باشند. به نظر ولمن (1992)، منبع حمایت و اینکه چه نوع پیوندهایی، چه نوع حمایتی را فراهم میکنند از اهمیت بسزایی برخوردار است.
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
تاثیر شبکه اجتماعی وایبر بر عملکرد تحصیلی(مطالعه موردی: دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه)
More Stories
ادامه تحصیل در کشور کانادا
پایان نامه درباره حقوق متهم/منابع حقوق متهم
شناسايي ادله ديجيتال//پایان نامه ادله دیجیتالی