
یکی از ویژگیهای اصلی نظریه سازگاری شغلی این است که در رضایت شغلی دو بخشی بودن به طور مساوی دو جزء مهم در پیشبینی سازگاری شغلی به شمار میآیند. وقتی یک قسمت قادر است شرایط قسمت دیگر را برآورده کند که با هم در تطابق هستند. هر دو قسمت رضایتمندی را تجربه و ابراز میکنند (ملاعباسی، 1391).
علیرغم توجه دوجانبه به روی شخص و محیط ناسازگاری شغل بر آنچه که شخص تجربه میکند تأکید کرده و از حکم رضایتمندی برای رضایت یک شخص از کارش استفاده میکند. کلمه رضایتبخش بودن برای افرادی استفاده میشود که محیط کار از آنها رضایت دارد. بنابراین حفظ شغل زمانی رخ میدهد که یک شخص راضی است و هم تواناییهای لازم را برای انتخاب کار دارد (ملاعباسی، 1391).
در یک دید کلیتر آنچه که به طور خاص برای برنامهریزی شغل مهم است این است که مدت بودن در یک شغل بستگی به سطح رضایت فرد و توانایی او برای انجام کار را دارد.
18-2- نتایج رضایت شغلی
1-18-2- رضایت شغلی به عنوان یک متغیر مستقل
محققین و پژوهشگران متوجه شدند که توجه مدیران به موضوع رضایت شغلی حول محور اثراتی که بر عملکرد کارکنان دارد میچرخد. بنابراین به تحقیقات زیادی برمیخوریم که هدف از اجرای آنها سنجش اثرات رضایت شغلی کارکنان بر بازدهی، غیبت و جابجایی آنان است.
2-18-2- رضایت شغلی و بازدهی
میتوان نخستین دیدگاهی را که درباره رابطه بین رضایت شغلی و عملکرد وجود دارد در این جمله خلاصه کرد: «بازدهی کارگر یا کارمند شاد یا سرحال زیاد است.» ولی اعتقاد به اینکه یک کارگر شاد و سرحال میتواند بازدهی بالایی داشته باشد جنبه نظری دارد و در این باره مدرکی به دست نیامده است. نتیجه تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهد که رابطه بین رضایت شغلی و بازدهی به صورت پایدار است و همبستگی آن حدود 14 درصد است. ولی افزودن متغیرهای تعدیل کننده میتوانست این رابطه را بهبود ببخشد برای مثال اگر رفتار فرد بوسیله عوامل خارجی کنترل و محدود نشود این رابطه قویتر خواهد شد.
همبستگی بین رضایت شغلی و عملکرد کسانی که در سطوح و ردههای بالای سازمانی هستند بیشتر است بنابراین میتوان انتظار داشت رابطه بین بازدهی و رضایت شغلی، بیشتر به افرادی بستگی داشته باشد که در پستهای تخصصی، سرپرستی و مدیریت به کار مشغولند (رابینز،1991، ترجمه پارسائیان و اعرابی، 1377).
رضایت شغلی طی یک گردش سیکلی به هم پیوسته کارکرد – رضایت – کوشش حاصل میشود، کارکرد بهتر به پاداشهای اقتصادی، جامعهشناختی و روانشناختی بالاتر میانجامد و اگر این پاداشها از دیدگاه کارکنان عادلانه و برابر به شمار آیند، آنگاه رضایت بالاتر پدید میآید و عکس این عمل نیز وجود دارد (دیویس و نیواستورم، 1989، ترجمه طوسی، 1377).
3-18-2- رضایت شغلی و غیبت کارکنان
بین رضایت شغلی و غیبت کارکنان رابطه معکوس وجود دارد ولی همبستگی آن چندان زیاد نیست (اندکی کمتر از 40 درصد). در حالی که نامعقول به نظر نمیرسد که افراد ناراضی با اعتماد بیشتر سازمان و کار خود را ترک خواهند کرد ولی عوامل دیگری هم میتوانند براین رابطه اثر بگذارند و ضریب همبستگی را پایین بیاورد (رابینز، 1991، ترجمه پارسائیان و اعرابی، 1377).
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
بررسی رابطه استرس شغلی با رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستانهای شهر کرمانشاه در سال 1393
More Stories
ادامه تحصیل در کشور کانادا
پایان نامه درباره حقوق متهم/منابع حقوق متهم
شناسايي ادله ديجيتال//پایان نامه ادله دیجیتالی